Corecție cu laser excimer pentru vedere slabă

Chirurgia cu laser cu excimer modifică geometria corneei. În urma unei astfel de operații, sistemul optic uman devine mai perfect, iar pacientul nu mai are nevoie să folosească produse de corecție optică (ochelari sau lentile de contact).

Este important de reținut că în timpul tratamentului chirurgical al ametropiei, puterea de refracție a retinei se modifică, drept urmare razele din imagine sunt focalizate clar în zona maculară. În același timp, vederea devine semnificativ mai bună.

cum să îmbunătățești vederea

De ce scade vederea?

Refracția se referă la puterea optică a întregului ochi. Refracția este de obicei exprimată în dioptrii. Când această funcție este afectată, acuitatea vizuală scade, ceea ce duce la scăderea calității vieții.

Astigmatismul, miopia și hipermetropia în toate cazurile sunt însoțite de o scădere a acuității vizuale. Orice eroare de refracție duce la faptul că punctul focal al razelor nu este situat în planul retinei, ci în fața sau în spatele acesteia. Prin urmare, astfel de pacienți necesită corectarea funcției vizuale folosind dispozitive optice externe (ochelari sau lentile de contact). Această nevoie poate provoca unele inconveniente și uneori este nesigură.

Dintre bolile însoțite de eroare de refracție, miopia este cea mai frecventă. Potrivit statisticilor, o treime din toți locuitorii Pământului suferă de miopie. Această boală poate fi diagnosticată la orice vârstă, dar cel mai adesea pacienții cu miopie sunt diagnosticați la vârsta de 8-16 ani. În viitor, boala se poate stabiliza sau continua să progreseze. În orice caz, miopia afectează calitatea vieții, provocând disconfort pacientului și, prin urmare, necesită o atenție deosebită din partea specialiștilor.

Trebuie remarcat faptul că orice deficiență de vedere necesită corectare obligatorie. Mulți oameni cred că atunci când folosesc ochelari pentru a corecta vederea, acuitatea vizuală scade, dar acest lucru nu este adevărat. Dimpotrivă, dacă nu folosești nicio metodă de corecție, ochii tăi s-ar putea să nu mai funcționeze, ceea ce cu siguranță va duce la ambliopie în timp. În acest caz, chiar și cu corectarea perfectă a vederii, nu va fi 100%

De ce ai nevoie de corectarea vederii cu laser?

Datorită faptului că multe persoane suferă de erori de refracție (hipermetropie, astigmatism, miopie), specialiștii dezvoltă constant noi metode de tratament eficiente. Una dintre noile metode care sunt foarte eficiente pentru ametropie este restaurarea cu laser a funcției vizuale.

În ciuda faptului că atât ochelarii, cât și lentilele de contact sunt larg răspândite, ușor de utilizat și accesibile, în fiecare zi câteva mii de oameni apelează la specialiști cu solicitarea de a efectua corectarea vederii cu laser.

Este destul de simplu de explicat de ce se întâmplă acest lucru. În primul rând, chiar și cei mai moderni ochelari aduc un oarecare disconfort proprietarului lor. În timpul purtării prelungite, apare presiune pe puntea nasului și a urechilor, care este uneori însoțită de durere. De asemenea, este foarte incomod să purtați ochelari în timpul iernii, deoarece cu o schimbare bruscă a temperaturii într-o cameră caldă, ochelarii se aburin imediat. În plus, atunci când se angajează în sporturi active, ochelarii nu numai că provoacă disconfort, ci pot fi periculoși.

Ochelarii, precum lentilele de contact, pot fi uitați sau pierduți, așa că oamenii prudenti au întotdeauna o pereche în plus pentru a le înlocui.
Dacă alegeți lentilele de contact potrivite, acestea vor provoca, fără îndoială, mai puțin disconfort. De exemplu, lentilele nu se aburit, nu exercită presiune pe puntea nasului și sunt confortabile pentru activități active. Cu toate acestea, la utilizarea oricăror lentile, chiar și a celor mai moderne, concentrația de oxigen din celulele corneene scade. Ca rezultat, vasele din straturile subiacente încep să crească în cornee, iar sindromul de ochi uscat se poate dezvolta în timp. De cele mai multe ori, modificările ireversibile ale ochiului apar la 5-10 ani de la începerea utilizării lentilelor de contact. După aceasta, pacienții sunt adesea nevoiți să treacă la ochelari sau să caute o altă alternativă.

Corecția cu laser pentru eroarea de refracție ajută pacientul să renunțe pentru totdeauna la lentilele de contact și ochelarii, astfel încât acest tratament asigură un nivel de viață ridicat.

Este important de știut că nu toți pacienții sunt potriviți pentru tratamentul cu laser al ametropiei. De exemplu, copiii sub 18 ani nu pot fi supuși corecției cu laser, deoarece creșterea globului ocular nu este încă completă. Pentru această categorie de pacienți, ochelarii și lentilele de contact sunt singura modalitate posibilă de îmbunătățire a acuității vizuale. În acest caz, este important să purtați corect lentilele pentru a nu provoca modificări ireversibile ale corneei. Un oftalmolog vă va ajuta să faceți acest lucru dacă îl vizitați în mod regulat și monitorizați dinamica modificărilor vederii.

diagnosticarea vederii

Pregătirea preoperatorie pentru corectarea vederii cu laser

Pentru a efectua o intervenție chirurgicală de corectare a vederii cu laser, trebuie mai întâi să efectuați un examen oftalmologic complet. În timpul diagnosticului, medicul evaluează starea globului ocular în ansamblu și toate structurile sale separat. De asemenea, sunt măsurați mulți parametri importanți.

Principalele metode de diagnosticare includ:

  • Vizometria, adică măsurarea acuității vizuale;
  • Pneumotonometrie, necesară pentru determinarea valorii presiunii intraoculare;
  • Pahimetria, în timpul căreia se măsoară grosimea corneei;
  • Autorefractometrie, în care se determină automat refracția ochiului;
  • Ecobiometrie necesară pentru măsurarea lungimii ochiului;
  • Perimetria, adică determinarea limitelor câmpului vizual;
  • Testul Schrimer este necesar pentru a evalua cantitatea de lichid lacrimal produs;
  • Analiza topografică computerizată a corneei, care este o metodă modernă de clarificare a structurii corneei;
  • Examinarea structurilor fundului de ochi după midriaza maximă preliminară folosind picături medicinale.

După pregătirea și diagnosticarea preoperatorie atentă, medicul poate vorbi cu mare siguranță despre rezultatele la care se poate aștepta pacientul după corecția cu laser. Acest lucru vă permite, de asemenea, să evitați cele mai frecvente complicații în perioada postoperatorie.

Cum se realizează corectarea vederii cu laser?

În timpul operației, se efectuează un efect minim invaziv asupra substanței corneei, ceea ce duce la o modificare a curburii suprafeței acesteia.
După ce medicul a corectat forma corneei folosind un laser excimer, razele din imagine converg într-un punct situat strict în planul retinei. Toate metodele folosite în medicina modernă sunt foarte sigure, precise și oferă o acuitate vizuală ridicată.
Operația de corectare a vederii cu laser durează în medie aproximativ 10-15 minute. În timpul operației se folosește anestezie locală, care se efectuează cu picături speciale pentru ochi. Acest lucru vă permite să minimizați durerea, atât în timpul procedurii, cât și după aceasta. După finalizarea operației, pacientul este observat în clinică timp de aproximativ o oră și jumătate. Apoi pacientul este trimis acasă, după ce a dat în prealabil toate recomandările. Este important de menționat că intervenția chirurgicală de corectare a vederii cu laser nu are practic niciun efect asupra ritmului de viață al pacientului, adică restricțiile în perioada postoperatorie sunt minime.

Deja în stadiul unui examen medical complet, medicul va da toate explicațiile cu privire la caracteristicile perioadei preoperatorii și de recuperare. Pentru a sistematiza aceste informații, există mementouri foarte convenabile în care pacientul va găsi răspunsuri la toate întrebările sale.

Beneficiile restaurării vederii cu laser excimer

Corectarea vederii folosind un laser excimer este o procedură foarte comună, care este solicitată în toate țările.

Avantajele metodei includ:

  • Fiabilitatea rezultatelor;
  • nedureros;
  • Viteza de execuție (nu mai mult de un sfert de oră);
  • Siguranţă;
  • Efectuarea de manipulări în regim ambulatoriu;
  • Gamă largă de posibilități;
  • Perioada scurta de recuperare;
  • Rezultat previzibil și previzibil cu precizie ridicată;
  • Fără tăieturi sau cusături;
  • Simplitate și accesibilitate;
  • Nu sunt necesare teste suplimentare;
  • Eficiență ridicată care durează toată viața.

Trebuie remarcat faptul că, în ciuda posibilităților largi de corectare a vederii cu laser, această operație nu garantează absența diferitelor patologii oculare în viitor.

contraindicații pentru corectarea cu laser

Contraindicații pentru restaurarea vederii cu laser

Din păcate, nu este întotdeauna posibilă corectarea cu laser a funcției vizuale. Toate contraindicațiile la această operație pot fi împărțite în două grupe mari: temporare și permanente. Dintre contraindicațiile temporare, cele mai frecvente sunt acele patologii ale ochiului (sau ale corpului în ansamblu) care sunt reversibile. După vindecarea acestor boli, este foarte posibil să se efectueze corectarea cu laser. Contraindicațiile temporare includ:

  • Miopie progresivă, deoarece refracția nu este stabilă;
  • Modificări inflamatorii acute, atât în ochi însuși, cât și în alte sisteme ale corpului;
  • sarcina;
  • Perioada de lactație;
  • Modificări ale fundului de ochi, inclusiv rupturi și modificări distrofice;
  • Procese degenerative în celulele corneene.

Dacă există contraindicații constante, corectarea vederii cu laser devine imposibilă. Acestea includ:

  • cornee subțire;
  • Glaucom;
  • Subluxație a cristalinului;
  • dezlipirea retinei;
  • Cataractă;
  • Diabet zaharat decompensat;
  • Tratament chirurgical anterior pentru dezlipirea retinei.

Interesant este că, chiar dacă există contraindicații absolute pentru corectarea vederii cu laser, puteți alege o metodă alternativă eficientă de tratament care va ajuta la restabilirea vederii.

Principalele diferențe dintre chirurgia cu laser și alte tehnici

Corecția cu laser pentru eroarea de refracție include mai multe tipuri. După citirea numelui, majoritatea pacienților nu înțeleg esența operației, deoarece se folosesc în principal abrevieri sau termeni stabiliți. O trăsătură distinctivă a operațiunilor REIC și LASIK de la SuperLASIK este a doua etapă a operației, când un laser de femtosecundă este implicat în proces.

Termenul SuperLASIK, folosit în practică, nu este în întregime corect, deoarece pacienții pot crede că tehnica convențională LASIK este într-un fel inferioară acesteia și este inferioară. În literatura străină se folosește un termen mai corect (LASIK personalizat). În traducere, această operație ar trebui să se numească LASIK personalizat. Acest lucru nu înseamnă că operația tradițională LASIK are dezavantaje. Doar că în unele cazuri speciale este de preferat să efectuați SuperLASIK, în timp ce în alte situații vă puteți limita la o simplă operație LASIK. De aceea, atunci când alegeți o metodă de corectare a vederii cu laser, trebuie utilizată o abordare individuală, care ține cont de datele examinării preoperatorii.

O diferență importantă între FemtoLASIK și corecția tradițională cu laser este că operația este complet fără contact. Prima etapă, în care lamboul superficial al corneei este tăiat cu o lamă de microkeratom, în FemtoLASIK se realizează cu ajutorul unui laser femtosecundă. Această tehnică este destul de nouă, așa că încă nu a fost acumulată suficientă experiență pentru a determina în mod clar eficacitatea și siguranța acesteia.

O serie de medici consideră că laserul femtosecundă este mult mai sigur decât un microkeratom, dar alți specialiști nu sunt de acord cu această afirmație și preferă formarea mecanică a lamboului.

O altă metodă nouă de corectare a vederii cu laser este operația Smail. În timpul acestei proceduri, este utilizat doar un laser de femtosecundă, iar etapa formării unei supape de suprafață din țesutul corneean este absentă. În acest caz, se formează imediat o secțiune de refracție în straturile profunde ale corneei. Acesta din urmă este îndepărtat printr-o incizie minimă (2-4 mm) în straturile superficiale ale corneei cu ajutorul unui instrument special. Această incizie se face și cu un laser femtosecunde.

Este foarte important să înțelegem că vederea și ochii sunt unul dintre cele mai importante instrumente pentru interacțiunea umană cu lumea exterioară. Puțini oameni pot fi de acord că o persoană are nevoie de ochi în mod constant, adică 365 de zile pe an. De aceea este atât de important să ai grijă de ei încă de la o vârstă fragedă.